ABOUT

Niek Hermkens (Sevenum, 21-11-1976) is al vroeg gefascineerd door de gruwelen van oorlog, dood en verderf. Als kind tekent hij kleurrijke strips waarin zijn speelgoedsoldaatjes figureren.

Deze combinatie van soldaatjes = zwaarte en kleurgebruik = luchtigheid is ook in zijn volwassen kunstenaarschap duidelijk terug te zien. Niek, autodidact, wordt geïnspireerd door zijn werk in de milieutechnische branche en zijn hobby’s skaten en snowboarden. ‘Urban’ Eindhoven fungeert als dankbaar decor voor zijn frisse street art (niet te verwarren met graffiti!).

Ook zijn overige creaties zijn een sprekende mix van street art en traditionele schildertechnieken. Daarbij gebruikt hij niet alleen het welbekende doek, maar ook zijn oude skateboards, sneakers, scooters en opvallende items uit zijn dagelijkse werkomgeving worden onderdeel van dit creatieve geheel.

Neem nu het gasmasker: voor velen een voorwerp dat wellicht wat macabere associaties oproept, voor Niek is het een noodzakelijk gebruiksvoorwerp.

Nog altijd gaat hij zware thema’s zoals bijvoorbeeld milieuverontreiniging niet uit de weg en karakteriseert zijn werk zich door grafische elementen, veelkleurigheid en de hem zo sterk kenmerkende knipoog.

Niek wil de kijker op het verkeerde spoor zetten, even lichtjes wakker schudden, hem als het even meezit een gniffel ontlokken en, wie zal het zeggen, toch ook een beetje provoceren...?